Jico

Bij Simply Audio zijn wij altijd fan geweest van MM elementen. Dit vanwege het vaak aanwezige
vlees op de botten dat menige MC in onze oren vaak moet ontberen en de makkelijke manier om een naald te kunnen vervangen of zelfs upgraden.

Omdat we bij Simply Audio zo af en toe weer eens de proef op de som nemen bestelden wij het Jico Seto Hori element. Een met de hand gebouwd element uit Japan. We hoorden van collega’s en ook op Internet de nodige rave reviews m.b.t. dit element. En dan moet je soms gewoon weer eens de proef op de som nemen. Dat hebben we dus gedaan en we zijn van mening dat dit een erg mooi MC element is.

Over Jico

Het Japanse Jico (staat geregistreerd onder de naam: NIPPON PRECISION JEWEL INDUSTRY CO., LTD.) is 140 jaar geleden opgericht en levert nog echt handwerk. Aanvankelijk is het bedrijf gestart met het produceren van naalden voor de fabricage van kleding. Vanaf het jaar 1959 is de firma begonnen begonnen met het vervaardigen van elementen en naalden voor platenspelers. Vanaf 1964 ook de “moderne” diamond tipped stylus.  Het hoofdkantoor van Jico bevind zich in Hamasaka aan de zee, zo’n 200 km van Osaka.

Pas in 2004 opende Jico haar webwinkel voor buitenlandse klanten. Jico heeft door de jaren heen maar liefst 2200 modellen vervangingsnaalden gefabriceerd, alle stuk voor stuk, met de hand. Per jaar produceren de vaste medewerkers van Jico 120.000 elementen en stylus. Tegenwoordig wordt de naam Jico steeds bekender onder de audiofielen en is er wereldwijd  steeds meer aandacht voor deze Super Analoge Stylus. Een zeldzame naald die bekend staat om haar uitstekende kwaliteit en uitstekende natuurgetrouwheid. Nu, na 140 jaar is het element Seto-Hori gelanceerd.

Het SETO-HORI element

De naam van het element dankt haar oorsprong aan de plaatsnaam waar het element is vervaardigd. Deze stad staat bekend om haar potterie en keramiek. Zelfs zo bekend dat dat het generieke woord voor keramiek, “Setomono” is.

Lang dacht men dat het onmogelijk zou zijn om een element van keramiek te maken. Het gieten (“Kata-Tori”) en verhitten (“Yaki-Ire”) zijn de sleutel voor het bewerken van keramiek. Echter, tijdens het verhitten krimpt de keramiek behoorlijk, dit is waarom men al die tijd dacht dat het maken van een keramisch element onmogelijk was.  Voor twee jaar hebben de Stylus experts van JICO samengewerkt met een laboratorium in Seto en samen hebben zij het krimpproces bestudeerd. Het resultaat is de SETO-HORI, een MC element met een prachtig ontworpen design keramische body, een superieur geluid en een echte Japanse filisofie.

De SETO-HORI wordt met de grootst mogelijke zorg met de hand vervaardigd, zelfs over het uiterlijk is goed nagedacht. Deze heeft een gedetailleerd patroon op het keramiek en is geïnspireerd op de netten die in Japan worden gebruikt voor de visvangst. Het gedetailleerde patroon dat de visnetten hebben is niet met een penseel op het keramiek geschilderd maar met een mail gemaakt, deze techniek noemt men: “Hori-Tsuke”.

Door het gebruik van setomono-keramiek voor het inkapselen van de hoge uitgangsspanning, wordt het overtollige trillen van het element onderdrukt. De SETO-HORI heeft een speciaal “micro ridge diamond tip” welke een polyhedral (veelvlakkige) vorm heeft. Deze “line-contact stylus  heeft op zijn minst een drie keer zo lange levensduur ten opzichte van de gebruikelijke gevormde stylus (elliptical-sperical).

De cantilever is van Boron waardoor de massa laag is maar een hoge mate van stijfheid optreed. Het omhulsel van het element is gemaakt op een basis van natuurlijke walnoot boom.

 

SETO-HORI-specificaties:

  • Uitgangsspanning: 2mV
  • Output balans: <1.5dB / 1kHz
  • Naalddruk: 2,0 g
  • Kanaalscheiding: 25dB / 1kHz
  • Frequentiebereik: 15-32.000Hz
  • Uitgansimpedantie: 130Ω / 1 kHz
  • Cantilever: Boron
  • Gewicht: 11 g
  • Behuizing: keramisch Seto en Walnoot.
  • Prijs: 895 euro

Info: